Žena v žltom pršiplášti v daždi

Poistenie pred záplavami a dažďami. Ako sa chrániť?

Pred živelnými katastrofami sa nedá ochrániť, ale ak nastanú, dá sa získať odškodné z poistky. Typickým príkladom sú záplavy, ktoré neraz siahnu ľuďom na ich existenčný majetok. Posunom klimatického pásma sa začínajú čoraz častejšie objavovať aj tam, kde doteraz neboli. Preto sa neoplatí podceniť dobré poistenie proti ničivej vode.

Pozor na výber poistky

Povodne sú zásadným strašiakom, nakoľko vedia napáchať rozsiahle škody. Následky povodne sú extrémne náročné aj pre poisťovne, preto sú často v poistkách ukryté šalamúnske podmienky. Nie všetky poisťovne poistia dom v záplavovej oblasti. Niektoré používajú záplavové mapy a domy v kritických oblastiach na povodeň nepoisťujú, alebo za nadštandardný príplatok, ktorý môže predstavovať dosť vysoké náklady.

Poistku uzavrite včas

Čím skôr si nehnuteľnosť poistíte, tým lepšie. Pred povodňami a záplavami si dom už nemôžete poistiť, ak vo vašej oblasti vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity, alebo 2. stupeň povodňovej aktivity so stúpajúcou hladinou vodného toku. Problém budete mať aj vtedy, ak za posledných desať rokov vznikla na dome škoda v dôsledku povodne alebo záplavy.

Dve poistky na jednu škodu

Záplavy nemusia poškodiť len stavbu, ale obvykle aj vybavenie domácnosti. Preto ak máte poistenú nehnuteľnosť, ale zabudli ste na domácnosť, tak môžete na náhradu vybavenia rovno zabudnúť. Pri podpise zmluvy je vhodné pokryť nehnuteľnosť aj jej vybavenie. Spýtajte sa aj na elektrospotrebiče. Niektoré poisťovne ich kryjú v základom produkte poistenia domácnosti, v iných sú pripoisteniami.  Čím viac sa o krytí dozviete pred podpisom zmluvy, tým budete menej sklamaný v prípade škodovej udalosti. Poistený majetok je krytý do limitu 100-tisíc eur, čo je spoločný limit pre hnuteľný a nehnuteľný majetok.

Prívalové dažde

Nielen vyliatie rieky, ale aj prívalový dážď môže spôsobiť rozsiahle poškodenia na majetku. V takomto prípade väčšina poisťovní kryje škody zo štandardného poistenia majetku. Niektoré len ak ste pripoistení voči povodni. Buďte preto opatrní a neriaďte sa pri výbere poistky len cenou, ale hlavne obsahom krytia.

Náhodná udalosť

V princípe je nutné podotknúť, že poisťovne kryjú následky, ktoré vzniknú z náhodných udalostí.To znamená, že ak necháte otvorené okno a letná búrka vám vytopí parkety, s preplatením škody môžete rátať len veľmi nepravdepodobne. Ak však napríklad počas búrky dôjde k náhodnému rozbitiu okna padajúcim konárom a zatečeniu miestnosti, odškodné nebude žiadny problém.

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • Chrániť domov
    30. apríla 2022|Silvia Múdra
    3 dôvody, prečo uzavrieť poistenie domácnosti

    Poistenie domácnosti je jedným z produktov poistenia majetku. Vzťahuje sa na všetky hnuteľné veci vo vašom dome alebo byte a zahŕňa celé spektrum rizík, ktoré váš majetok ohrozujú. Ak si stále nie ste úplne istí, či takýto produkt vôbec potrebujete, prečítajte si nasledujúci článok. Zhrnuli sme v ňom tri najdôležitejšie dôvody, prečo sa poistenie domácnosti oplatí uzavrieť.

  • investovať alebo neinvestovať do nehnuteľnosti
    28. apríla 2022|Silvia Múdra
    Výhody a nevýhody investovania do nehnuteľností

    Kúpa investičnej nehnuteľnosti s cieľom jej ďalšieho prenajímania je nepochybne veľmi obľúbenou formou investovania aj na Slovensku. Viete však, aké benefity a riziká sa spájajú s investovaním do nehnuteľností? Je práve táto forma investovania vhodná aj pre vás? Spísali sme pre vás niekoľko zásadných pre a proti.

  • Dvaja zamestnanci
    04. apríla 2022|Martina Pisarčíková
    Zodpovednosť zamestnanca za škodu: Všetko, čo by ste o nej mali vedieť

    V pracovnom aj osobnom živote nastávajú situácie, kedy spôsobíte rôzne škody. Niekedy je to z dôvodu nešťastnej náhody, inokedy má na to vplyv prostredie, kde sa nachádzate. Tak či onak, zodpovednosť za škodu je kľúčová. Vybrať si ju môžete ako pripoistenie k určitému balíku poistenia alebo ako samostatný produkt, ktorý sa vám bude hodiť najmä v práci. Čo všetko kryje a ako funguje?

  • Strážený dom
    15. marca 2022|Silvia Múdra
    Ako zabezpečiť byt či rodinný dom pred dovolenkou?

    Letné dovolenky sa spájajú s vyšším rizikom krádeže či poškodenia domácnosti. Počas vašej neprítomnosti môže totiž dôjsť k rôznym rizikám. Viete, ako si zabezpečiť byt či rodinný dom pred cestou na dovolenku? Prezradíme vám praktické tipy.

  • Pár pri počítači
    07. marca 2022|Martina Pisarčíková
    Poistenie domácnosti: Čo ovplyvňuje výšku poistného?

    Poistenie domácnosti je často využívaný produkt mnohých poisťovní. Dôvod je ten, že ide o výhodný balík kryjúci niekoľko oblastí. Pri jeho výbere sa však stretnete s viacerými možnosťami, ktoré sa líšia v závislosti od ceny, výšky krytia a pripoistení. Čo všetko ovplyvňuje výslednú sumu?

  • dohoda zamestnanec
    28. februára 2022|Silvia Múdra
    Vzor dohody o hmotnej zodpovednosti v roku 2022

    S niektorými pracovnými pozíciami sa spája nevyhnutnosť uzavrieť dohodu o hmotnej zodpovednosti. Ako by mala dohoda o hmotnej zodpovednosti vyzerať? Pripravili sme pre vás stručný prehľad formálnych a obsahových náležitostí a aj vzor dohody na stiahnutie.

  • Drevený most pomedzi skaly
    05. februára 2022|Martina Pisarčíková
    Kam na výlet v Malej Fatre? Objavte čaro Šútovských vodopádov a Jánošíkových dier

    Nachádzate sa v Malej Fatre a premýšľate, kam na výlet? V okolí sa nachádza niekoľko miest a možností, ako stráviť čas. Patria k nim napríklad Šútovské vodopády či Jánošíkove diery. Čo všetko vám na zozname ešte nesmie chýbať? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.

  • Panáčik sediaci na minciach, ktoré sú položené na kalkulačke vedľa domčeku
    30. januára 2022|Miroslav Novysedlak
    Poistenie domácnosti vs. poistenie nehnuteľnosti: Poznáte rozdiely?

    Poistenie majetku je delené na dva základné druhy poistenia. Prvým je poistenie nehnuteľnosti, druhým poistenie domácnosti. Každý, kto vlastní nehnuteľnosť, či už ide o dom, byt, nebytový priestor, alebo inú stavbu, musí myslieť aj na negatíva, ktoré sú s ich vlastníctvom späté. Výber vhodného poistenia je alfou a omegou spokojného nažívania v byte či v nehnuteľnosti.

  • Ochrana domu
    25. januára 2022|Richard Zona
    Ako ochrániť svoj rodinný dom pred nepredvídateľnými udalosťami?

    Vlastná nehnuteľnosť predstavuje pre mnohých ľudí celý osobný majetok, pretože často na ňu padnú všetky úspory. Majiteľov rodinného domu však môžu postihnúť rôzne nešťastia, či už ide o živelné pohromy, povodeň, požiar, alebo krádež. V článku vám poradíme, ako môže dobré a výhodné poistenie nehnuteľnosti v týchto prípadoch pomôcť.

  • kľúč vo dverách
    21. januára 2022|Miroslav Novysedlak
    5 dôvodov, prečo uzatvoriť poistenie domácnosti

    Ak chcete uzatvoriť poistenie domácnosti, mali by ste mať informácie o tom, čo toto poistenie pokrýva. Rovnako dôležité je poznať rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a poistením domácnosti. Obozretnosti nie je nikdy dosť, preto buďte pri podpisovaní zmluvy opatrní.