Prezúvanie pneumatiky

Ako postupovať pri jarnom prezúvaní pneumatík?

22. 4. 2016
|
Dĺžka čítania: 5 min.

Rituál prezúvania pneumatík sa v našich podmienkach spája s obdobím jesene a jari. Nepísaným pravidlom je, že ak teplotné podmienky niekoľko dní za sebou presiahnu priemernú dennú teplotu 7°C, je vhodný čas vymeniť zimné pneumatiky za letné.

Príchod prvého jarného dňa však nemusí znamenať, že je načase prezuť gumy. Počasie v marci a apríli ešte často kolíše, a najmä v noci sa teploty môžu približovať nule. Odporúčame teda s prezúvaním to neuponáhľať. Ak necháte zimné pneumatiky na aute o čosi dlhšie, neublíži Vám to. Naopak, ak ich vymeníte za letné skôr, než je to potrebné, môže Vám to spôsobiť zbytočné starosti.

Ako a kde prezúvať?

V prípade, že kupujete nové letné pneumatiky, jednou z prvých vecí, ktorú potrebujete vedieť sú rozmery pneumatík. Ako spoľahlivý zdroj informácií Vám poslúži technický preukaz, v ktorom sa dočítate aká je šírka, výška a priemer pneumatiky. Pri kúpe nových pneumatík si pre istotu skontrolujte rok ich výroby. Ten by nemal byť starší ako 5 rokov.

Na prezutie môžete využiť letné pneumatiky odložené z predošlej sezóny, no uistite sa, že nie sú poškodené, a že dezén nie je plytší ako zákonom stanovených 1,6 mm. Upozorňujeme však, že  v praxi sa neodporúča jazdiť na letných pneumatikách s hĺbkou dezénu menšou ako 3 mm. Čo sa týka veku pneumatík, uvádzaná priemerná životnosť je maximálne 6 rokov. Na životnosť však vplýva množstvo faktorov, ako frekvencia jázd, stav vozovky, poveternostné vplyvy, údržba a starostlivosť.

Letné pneumatiky/Zimné pneumatiky (použitie v zime)

Zákonom stanovená minimálna hĺbka dezénu 1,6 mm/3 mm. Odporúčaná minimálna hĺbka dezénu 3 mm/4 mm.

Ak máte dostatočné skúsenosti, potrebné náradie a letné pneumatiky obuté na samostatných diskoch, o ich výmenu sa môžete postarať aj svojpomocne. Najväčšiu istotu však budete mať, keď tento úkon zveríte do rúk profesionálom v pneuservise. Tí vám vymenia pneumatiky aj v prípade, že máte len jednu sadu diskov, pneumatiky vám nahustia na správny tlak a vyvážia.

Aký je význam prezúvania?

Ak ste si auto neprezuli do zimných pneumatík a  na vozovke sa vyskytuje ľad, námraza alebo súvislá snehová vrstva, hrozí Vám nielen pokuta, ale sa môžete dostať do nepríjemnej situácie, kedy nebudete schopní správne a bezpečne ovládať svoj automobil. Čo však platí v prípade letných pneumatík?

Hoci podmienky používania letných pneumatík nie sú zákonom osobitne vymedzené, pre každého šoféra a vlastníka vozidla by mal byť dôležitý fakt, že pri použití vhodných a kvalitných pneumatík sa zvyšuje bezpečnosť jazdy a zlepšujú sa jazdné vlastnosti.

A čo s vyzutými zimnými pneumatikami?

Pneumatiky je vhodné uskladniť na tmavom a chladnom mieste, akým je garáž či pivnica. Rovnako treba dbať na to, aby v priebehu skladovania nedošlo k ich deformácii. V prípade, že sa na nich nevyskytujú žiadne poškodenia a hĺbka dezénu spĺňa zákonom stanovené minimum 3 mm, vaše zimné pneumatiky by mali byť pripravené na využitie v nasledujúcej zimnej sezóne. Ak však vlastnými priestormi na uskladnenie pneumatík nedisponujete, o túto službu môžete za poplatok požiadať v pneuservise.

Pneumatiky na stojane

Možno Vás napadlo, že by ste  svoje opotrebované zimné pneumatiky použili na dojazdenie počas leta. Hoci legislatívne takáto možnosť vylúčená nie je, berme na zreteľ, že zimné pneumatiky sú určené do iných podmienok ako letné a líšia sa nielen v štruktúre, ale aj zložení. Pri zahriatí totiž môžu zimné pneumatiky reagovať zmenou svojich vlastností do takej miery, že sa zníži bezpečnosť jazdy, napríklad v dôsledku predĺženia brzdnej dráhy alebo zníženia priľnavosti na mokrej vozovke.

Prezúvanie pneumatík je záležitosťou, ktorú i dnes niektorí šoféri podceňujú. Nezabúdajte, že zanedbanie aj takéhoto detailu môže ohroziť vás, vašich blízkych a ostatných účastníkov cestnej premávky. Ak dôjde k poistnej udalosti, zohľadňovať sa môže aj druh a stav použitých pneumatík. V prípade použitia nevhodných pneumatík tak poisťovňa za vás nemusí uhradiť vzniknutú škodu.

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • podpis zmluvy
    29. januára 2024|Martina Pisarčíková
    Koľko stojí prepis dovezeného auta zo zahraničia?

    Uvažujete o kúpe vozidla zo zahraničia? Okrem dohodnutia detailov s predajcom nezabudnite na ďalšie povinnosti, ktoré vás čakajú. Patrí sem napríklad odhlásenie vozidla v zahraničí, uzatvorenie povinného zmluvného poistenia, podanie žiadosti o uznanie typového schválenia a ďalšie kroky. Ak neviete, ako postupovať, využite náš praktický návod.

  • rozbité čelné sklo na aute
    08. januára 2024|Martina Pisarčíková
    Koľko stojí výmena čelného skla v Bratislave?

    Čelné sklo môže poškodiť dokonca aj najmenší kamienok, ktorý sa odrazí vo vysokej rýchlosti spod kolesa vozidla idúceho pred vami. Niekedy si škodu všimnete ihneď, inokedy až po istom čase, napríklad pri umývaní auta. Čo robiť v takom prípade? Je dôležité čo najskôr vyriešiť aj najmenšiu prasklinu, aby ste kvôli nej nemuseli platiť vysokú pokutu.

  • nové auto bez ŠPZ
    28. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zoznam EČV na Slovensku: Poznáte ich všetky?

    Hoci sa na našich cestách postupne objavuje čoraz viac vozidiel so značkou začínajúcou AA, staré „ešpézetky” s označením okresu budeme vídať ešte pomerne dlho. Doteraz zaužívaný model evidenčných čísel viazaný na auto a okres je totiž stále platný a oba formáty budú fungovať súbežne. Ak chcete mať prehľad o všetkých skratkách okresov na Slovensku, alebo hľadáte konkrétnu skratku, pozrite si ich v našom zozname.

  • žena za volantom v novom aute
    22. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Prihlásenie auta z Čiech a Moravy: Ako na to?

    Rozhodli ste sa, že si zaobstaráte vozidlo z Čiech alebo Moravy? V tom prípade musíte vedieť, ako ho správne prihlásiť. Celý proces nie je náročný, no skladá sa z viacerých krokov. Ktoré to sú a na čo si dávať pozor?

  • jednodňová diaľničná známka 2024
    19. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Dá sa na Slovensku kúpiť jednodňová diaľničná známka?

    Európsky parlament schválil v apríli tohto roka jednodňovú diaľničnú známku Eurovignette. Jej úlohou je uľahčiť cestovanie najmä vodičom, ktorí využívajú spoplatnené cesty len sporadicky, napríklad z dôvodu cesty na dovolenku. Ako bude jednodňová známka fungovať, koľko bude stáť a kedy sa bude dať kúpiť? Pripravili sme pre vás všetky informácie.

  • autá na diaľnici
    14. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Diaľničná známka 2024: Oplatí sa vám kupovať celoročnú?

    Plánujete v roku 2024 využívať diaľnice? V tom prípade nezabudnite na diaľničnú známku, ktorá vám to umožňuje. Aké typy známok sú aktuálne dostupné, aké sú ich ceny a ktorá z možností sa vám oplatí najviac? Máme pre vás všetky odpovede.

  • muž na vozíku s asistentkou
    09. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zľava na auto či servis pre ZŤP: Kedy máte nárok?

    Pre niektorých ľudí je auto kvôli ťažkému zdravotnému postihnutiu nutnosťou. Aj preto majú osoby so ZŤP preukazom nárok na rôzne cenové zvýhodnenia. Ak k nim patríte aj vy, v nasledujúcich riadkoch vám prinášame prehľad, o aké príspevky a za akých podmienok môžete v súvislosti s autom požiadať.

  • Auto na snehu
    15. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Zákony o zimných pneumatikách: Ako je to v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku?

    Zákony o zimných pneumatikách na Slovensku musí poznať každý vodič. Ide o informácie, ktoré je nutné dodržať, ak sa chcete vyhnúť zbytočným pokutám. Vedieť všetky dátumy a podmienky z okolitých krajín je náročné. Preto vám prinášame aktuálne informácie nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.

  • červená na semafore
    11. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Jazda na červenú či neplatné PZP: Viete, koľko vás to bude stáť?

    Jazda na červenú, neplatné PZP alebo iné menšie či väčšie prehrešky sa mnohokrát nezaobídu bez pokuty. Jej výška sa mení v závislosti od samotného činu, ktorý spáchate a od jeho významnosti. V niektorých prípadoch však finančné vyrovnanie nestačí a vodič prichádza aj o vodičský preukaz. Aký je súčasný sadzobník pokút? Pripravili sme pre vás prehľadný zoznam.

  • hracie autíčko na stole
    05. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Prihlásenie vozidla z iného okresu: Ako prepísať auto v okrese?

    Kúpa vozidla si vyžaduje nielen finančné prostriedky, ale aj administratívne úkony, ktoré treba vykonať. Tieto úkony sú spojené najmä s prepisom auta.Celý proces prepisu sa výrazne zjednodušil a vybavíte ho na jednom mieste.